piątek, 18 marca 2011

Smacznego.pl - Mazurek [Przepis]

Kogut wielkanocny - www.kotlet.tv (HD)

Baranek wielkanocny - przepis od www.kotlet.tv

Mini mazurki

Mini mazurki


Opis: Mazurki to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kruche ciasto polane lukrem z dużą ilością dodatków (kto co lubi) nie jest łatwo pokroić. Proponujemy upiec takie mazurki, których kroić nie trzeba!Skladniki:

* 1/2 kostki masła,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 3 żółtka,
* 2 szklanki mąki,
* 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do ozdabiania:

* lukier,
* pisaki lukrowe,
* jadalne perełki,
* orzechy włoskie,
* suszone morele,
* rodzynki.

Wykonanie:

1. W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem aż do powstania jasnej, puszystej piany.

2. Miękkie masło pokrój w kostkę i dodaj do jaj. Dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny.

3. W osobnej misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę dodawaj stopniowo do ciasta i mieszaj. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby można było go rozwałkować.

4. Włóż ciasto na 1-2 godz. do lodówki.

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. C.

5. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z ciasta jajka (za pomocą specjalnej wykrawaczki lub odwróconej do góry dnem szklanki - delikatnie zniekształć kształt koła żeby powstał owal).

6. Mazurki zapiekaj przez ok. 15 - 20 min.

7. Przygotuj biały lukier. [2]

8. Przestygnięte mazurki ozdabiaj według uznania


http://www.inspirander.pl/gotowanie/mini-mazurki

Making Chelsea Buns

Cukiernia-Caffe''Pawellek1918''

Szukaj na tym blogu